
"36- 80 beygir gücündeki motorlar sportif havacılıkta yaygın bir şekilde kullanılıyor. Üniversitenin talebi üzerine prototip nitelikli bu motoru ilk kez yaptık. İnsansız uçak için elektrikli marş düzeneğine ihtiyaç yoktu. Ama insan uçuşlarında gerekliydi. Bunu da hazırladık. Nilüfer Havacılık Kulübü ile birlikte küçük bir hava parkında 30 dakika süren 3 ayrı test uçuşu yaptık. İki kişi ile birlikte 250 kiloluk bir ağırlıkla yamaç paraşütü uçuşu gerçekleştirdik. Performansından çok etkilendik."
'ÇALIŞMALARIMIZ CESARET VERİYOR'
İnsansız uçak için egzoz ve aerodinamik yapısında değişiklikler gerçekleştirileceğini belirten Erdönmez sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz kendi testlerimizi yaptık. İnsansız Hava Aracı tamamlandığında da testlerimizi gerçekleştireceğiz. Motoru 10 bin metrelere kadar çıkartmak istiyoruz. Paramotor motorların irtifaları 6 bin metreye kadar ulaşabiliyor. Testlere devam ederek bu yüksekliklere çıkacağız. Bu motorun üretimine Türkiye’de birileri başlamalıydı ve biz buna başladık. Türkiye’de bu tür motorların yapılabiliyor olması bir çok kişiye cesaret verecektir. Bu çalışmalar daha da artacak."
DHA