
Eliyeşil ailesini Türk gazetecilere sormuştu
Geçen yıl Türk gazetecilerle yaptığı bir röportajda Eliyeşil ailesinin merak eden Kont Anton- Wolfgang Graf von Faber Castell “Eliyeşiller Türkiye’de çok meşhur bir aile mi?
Görkemli nişandan kareler
Foto galeri için tıklayın
Hangi alanda faaliyet gösteriyorlar? Onlarla bir kez Florida’da tanıştım” demişti. Bu açıklamasının ardından da Eliyeşil ailesini daha yakından tanımak için onları Almanya’daki şatolarına davet etmişti.
250 yıllık kalem krallığı
Ünlü yazım-çizim gereçleri markası Faber-Castell’in temelleri Kaspar Castell tarafından 1761’de Nürnberg’te küçük bir atölyede atıldı. Castel, dünyanın ilk kurşun kalemi olan “Bleyweisssteffte’yi üreterek nam saldı. 2011’de 250’inci yaşını kutlayan Faber-Castell Grubu, bugün 14 üretim merkezi ve 7 bin çalışanıyla 120 ülkede faaliyet gösteriyor. Şirketin 2010 yılı cirosu 520 milyon euro olarak gerçekleşti.
Türk atçılığının önde gelenlerinden
Eliyeşil ve Karamehmetler, Çukurova Sanayi İşletmeleri’ni kurarak bölgede gayrimüslimlerden sonra sanayiye ilk adım atan Türk aileler olarak biliniyor. 1950’lerde başlayan karayolu, baraj gibi büyük çaplı altyapı yatırımlarında kulllanılan iş makinalarının hemen hemen tümünü Eliyeşil ve Karamehmetler ithal ediyordu. Eliyeşil Ailesi’nin Türk sanayi tarihinde ilginç noktalarda yer alıyor. Örneğin Türkiye’de elektriğin ilk kez kullanıldığı konut Sadık Eliyeşil’in kendisiyle aynı adı taşıyan dedesinin Tarsus’taki konutu olmuş. Eliyeşil Ailesi, 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra Tarsus’u işgal eden Fransızlar’a karşı bizzat mücadele etti. Aile aynı zamanda Türk atçılığının da en önde gelenlerinden. Türkiye’de her at sahibinin hayali olan Gazi Koşusu’nu tam 13 kez kazandı. Ailenin atları yılda bir kez koşulan Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu’nu da 13 kez müzesine götürdü.